Etana har blivit mamma

  På midsommarafton 20/6 2014 kl 16 födde Etana en välskapt och pigg liten kattflicka som fått namnet Bona Dea.

  Man märkte redan på morgonen att något var på gång och kl 14 startade det. Efter en halvtimmes krystvärkar föddes Bona Dea med en aning hjälp från husse. Etana slickade omedelbart huvudet rent och matte hjälpte till med avnavling. Bona Dea sökte genast rätt på ett bra juver och började suga direkt. Moderkakan kom efter en kvart. Mycket tydde tidigare på att det borde vara flera ungar så vi fick god hjälp av en expert som bekräftade att det nog bara var en. 

 En fördel med att vara ensam är att man får många "tankställen" att välja på. Mamma var jättehungrig, men ville inte lämna boet så det blev frukost på sängen. Bona Dea vägde 110 g.

Bona Dea är godhetens gudinna i den romerska mytologin. Hon har vackra tecken och en mörk grundton med rödbruna nyanser. Här ett dygn gammal.

 Mattillgången är god med tre juver i gång och mycket mys blir det.

 Achilles kommer på besök.

2 veckor gammal är det fortfarande att sova och äta som gäller.

 Dags att komma ut lite i stora världen. Soffan får räcka än så länge.

 Som ensam kattunge har man ju inga andra att busa med så då får det bli gosedjur istället. Lådan undersöks.

 4 veckor och växer så det knakar. Avspärrningen forceras så nu måste dörröppningen säkras.

 Premiär i lådan. Så imponerande att det inte blir en enda miss. Etana relaxar med Achilles, men kommer vid minsta pip. Nu gäller det att börja äta själv, men det är svårt när man kan ligga och snutta hos mamma hur mycket som helst.

 Allt går hur bra som helst utom att börja äta själv. Stor tillgång dygnet runt gör det förstås svårare.

 Etana är mycket beskyddande och Achilles är den enda som ibland får komma och hälsa på.

 6 veckor och äntligen har vi fått henne att äta själv (men jag är mycket kräsen). Att forcera avspärrningen i dörröppningen är inget problem nu.

 9 veckor och nu är det full fart i lägenheten. Etana är väldigt beskyddande och inte vän med Oktoba, men Achilles kan man alltid umgås med. Det går trögt med att äta vanlig mat eftersom hon har så god tillgång till mysmat hos mamma.

Mys med två stora hankatter.

13 veckor 

 Nu har Bona Dea flyttat och precis innan hon åkte visade hon att hon kunde ta sig upp på den höga klätterställningen. Etana mår bra och får vila nu fram till våren. Då får vi se om hon ska få bli mamma igen.