Etana

Vi har nu januari 2013 och det har gått drygt 3 år sedan sedan Oktoba födde sin underbara kull med 5 kattungar. Bertil, Oktoba och Achilles har blivit en otroligt harmonisk liten grupp. 

Vi har en tid känt att det skulle vara fantastiskt att återigen få ta hand om en kattunge och kanske sedan kunna återuppta uppfödningen. Nu väntar vi på att hämta S*Kadzonzos Etana som är en fantastiskt vacker liten sokokeflicka.

Etana 3 veckor

Etana 10 veckor

Så har det blivit 20 januari 2013 och vi åker och möter Etana på Ehrnholms konditori i Skene. Det är kallt ute så det känns bra att hon får vara inne i värmen hela tiden. Allt går jättebra och när vi kommer hem är ett eget litet rum förberett för henne där hon får sin första trygga plats.

                    

Intresset från "di gamle" är förstås jättestort och det gäller att säkra dörren ordentligt för Achilles kan tom öppna dörrar med vända handtag.

             

Hon är en mycket försiktig liten dam och det gäller att närma sig henne på rätt sätt. När man väl håller henne trycker hon sig snarast närmare om hon blir orolig. Hon är väldigt lätt att hantera och att klippa klor var ingen match.

      

Det är tydligt att hon behöver gott om tid så allt får gå i hennes takt. En filt från hemmet i Mjölby och en kattpåse ger sovplats och trygghet. Första prio är låda, mat och dryck. Immunförsvaret är pressat hos en 12 veckors kattunge då mammans antikroppar nästan försvunnit, tuffa vaccinationer och stress vid flytt. Bra näring och trygghet är därför extra viktigt.

         

Ute i lägenheten är det perfekt att bli buren i husses eller mattes tröja.

           

Di gamle är förstås väldigt nyfikna, men det gillar inte Etana och hon kan väsa till så man nästan blir rädd själv. De visar ingen som helst agressivitet och det får ta den tid det tar och vi försöker underlätta med att överföra lukter.

       

Di gamle visar stor nyfikenhet, men en väldig respekt också. Efter två dygn känner vi att de måste sammanföras mer aktivt. Vi försöker först med Oktoba, men hon vill ut direkt när hon kommer in i "Etanas rum". Vi tar därför henne till ett annat rum med Bertil och Achilles. Bertil är faktiskt den som kommer till att lukta på henne. Sedan sätter hon sig i skydd och skrämmer iväg alla som vågar komma nära. Röstresurserna är imponerande.

        

Då är det klart bättre att ligga hos husse och matte i TV-soffan medan de andra ligger en bit ifrån och tittar på. Viktigt att tänka på om man bara har en katt från början är att ägna sig mycket åt den också. Nu är de andra en grupp som verkligen tar hand om varandra, men Oktoba kommer lite i skymundan så vi tänker på att ägna oss lite extra åt henne.

                       

Nästa morgon får hennes dörr stå öppen och det är återigen Bertil som tar ledarrollen och går in. Nu går det klart bättre. Kattungematen måste vi ställa undan för den behöver inte Bertil. Hon gillar även Bertils favoritleksak - plastflärpar från tandkrämstuber.

                 

Nu efter 4 dagar börjar Etana våga undersöka sin omgivning och leker. Bertil är fortfarande den som främst söker kontakt. Han kan lukta där bak, men möts de framifrån säger hon ifrån och då lägger han sig ned och visar magen för att visa att han bara har goda avsikter. Visar tydligt sokokens antiagressivitet. 

      

  Nu står dörren till "Etanas rum" öppen stor del av tiden och hon gör små utflykter. Det är nästan omöjligt att fånga henne om hon har sett att det är på gång, men har man väl fått tag i henne så "gosar" hon ner sig och man behöver inte hålla fast. Bertil gör smarta undanmanövrer in för att komma åt kattungematen och Achilles gjorde ett elegant hopp över henne för att komma åt sitt vattenhål.

          

 Nu har det gått 5 dagar och jag börjar bli modigare. Hmm - öl luktar gott. OK, jag är ju minderårig så det får bli vatten.

             

 Efter en vecka är det fulla rusningar i hela lägenheten. Har provat seniorernas låda och deras mat. De ska inte tro att de ska kunna komma och störa när jag provar deras sovplats. Det är väldigt tydligt vem som bestämmer. Hon behöver mer näringsrik mat varför hon får äta ensam på sitt rum med jämna mellanrum. De andra får varsin snax som tröst.

           

Hon är fortfarande inte så förtjust i de äldre och vi har även börjat närma henne aktivt för att överföra lukter effektivare. Oftast har det gått bra. De är verkligen snälla. Hon bet Bertil i svansen och han blev endast lätt irriterad.

                      

En kattunge ser ju inga hinder - allt måste prövas. Vissa rutiner är bra att ha koll på: Panna med kallt vatten på varm platta, toalock stängda även vid spolning och att tänka på att de kan krypa in genom minimala hål. Man måste ha koll på var man sätter fötterna. Sedan blir det en del häftiga smällar när de överskattar sin förmåga vilket är oundvikligt. Hon är mycket snabb och lekfull och hoppar redan högt. Det är i början man har bäst chans att lära henne namnet och vilka regler som gäller.               

      

Etana har varit mycket tuff mot de andra som varit snälla och backat hela tiden. Fräser och slår mot dem om hon kommer nära.På morgonen dag 12 kan man se henne med ståpäls och rävsvans jaga Achilles. Visar att det mesta går bara man tror på det. Vi vill ju att de ska smälta samman och när Etana ockuperar deras sovkudde och fräser åt Achilles när han kommer upp testar jag att medla genom att ta henne i nackskinnet. Fantastiskt nog så fungerade det!

                    

När Bertil också ville lägga sig tyckte Achilles att det blev lite trångt.

                       

Sedan går det fort, isen är bruten och sista målet i introduktionen nått.

       

    Sokokehögen är komplett

 

                      

 Achilles och Bertil får inte en lugn stund. Etana jagar dem, biter i svansarna och fäller dem. Inte ens det tunga artelleriet med bakåtsparkar får henne att backa.

                            

                                                                        Sedan kan man alltid gosa med favoriten Achilles.

    

 Härligast förstås när man är en komplett hög.

   

  Alla höga ställen ska undersökas.

   

                        Jag vill gärna träffa katten bakom spegeln.

                

 

Hem