När vår Burma Nikita gick bort vid 10 års ålder i komplikationer från eosinofil enterit märktes det att Alex blev mycket ensam och snarast apatisk. Vi letade därför en ny aby, men fann den ovanliga rasen sokoke där vår första blev Goldens Bertil. Dels tyckte vi att rasens bakgrund är mycket spännande och dels att den har mycket bra egenskaper. Alex och Bertil trivdes mycket bra ihop. Vi kunde ha Bertil okastrerad utan minsta tendens till revirmarkering.

Sokoken visade sig vara så trevlig och rolig i sitt sätt att vi ganska snart började fundera på att föda upp en egen kull. Bertil fick åka på utställningar och blev internationell champion. Därefter har han sluppit eftersom han inte gillar det. Hösten 2008 hämtade vi Kimburus Oktoba i Norge och tanken var att Bertil skulle få bli pappa.

Tyvärr började Oktoba löpa redan vid 5 månaders ålder vilket ju blev ohållbart. Vi kunde inte låta henne bli dräktig så ung varför vi blev tvungna att kastrera Bertil. Oktoba hann med en utställning där hon blev bäst i ras. Hon fick 11/6 2009 träffa Goldens Carl vilket blev ett fruktbart möte trots att de verkade vara lite för mycket vänner. Vi registrerade stamnamnet Kung Rane vilket kommer sig av att den gamle vikingakungen gett namn åt gator och platser där vi bor intill en gammal gravplats.


14/8 2009 fick vi en underbar kull på 5 ungar. De fick växa upp i intim hemmiljö med mycken mänsklig kontakt samt umgänge med de vuxna katterna vilket gav goda förutsättningar för ett bra temperamentet. Nästan samtidigt föddes 5 sokoke hos en familj i Linköping (numera Mjölby). Vi har avelssamarbete med dem. Titta gärna in på deras hemsida http://www.kadzonzo.se. Artemis och Afrodite bor på en gård i Bohuslän.  Det var en fantastisk upplevelse att följa dessa underbara kattungars första månader. Det känns också viktigt att försöka bevara och vårda den härliga sokokerasen så vår yngsta avelshona fick våren 2014 para sig med Migori Marquise (Mackan). Hon fick bara en kattunge Bona Dea som hon verkligen tog hand om.


Etana älskar att umgås och sova med våra två stora hankatter Bertil och Achilles. Honär mycket tillgiven mot oss, men lite bitchig mot Oktoba.

Nu i oktober 2016 är Etana dräktig med den vackre Bello som pappa. Våra kattungar växer upp med mycket mänsklig kontakt och med de andra katterna i gruppen vilket ger bästa möjliga förutsättningar för att de ska utvecklas till trevliga och sociala individer som vuxna.

Hem