När katterna blir sjuka

 

 

Man älskar ju sina katter och när de blir sjuka känns det mycket svårt. Många behandlingar är svåra att genomföra och tidskrävande vilket gör att mycket annat i livet måste prioriteras bort. Det hela kräver stort engagemang vilket gör att tankar kring hur det ska gå i slutändan mal i huvudet. Man följer sjukdomsförloppet och mår dåligt när man ser att det går åt fel håll. Desto större glädje känner man om det går bra. Jag ska här berätta om vår personliga erfarenhet av detta. Kanske kan det hjälpa någon i hur man kan tänka i dessa situationer och kanske kan någon ha nytta av behandlingstips.

 

Våra första katter

 

Vi skaffade våra första katter 1995 – abyn Alex och burman Nikita. Alex blev 15 år och hade ett gott liv. Nikita finns i katthimlen sedan 2005. Nikita var en godmodig kattgubbe med lite för mycket rondör. Han vägde som mest 7,8 kg. Sommaren 2003 började han få allt frekventare kaskadkräkningar och gick ned i vikt kraftigt vilket gjorde det tydligt att det var något allvarligt. Upprepade kaskadkräkningar utan att det kommer upp hårbollar kan bero på främmande föremål i magsäck eller tarm varför vi tog honom till djursjukhus. Där gjordes  kontraströntgen av tarmen som visade på hinder varför han opererades akut. Man fann förträngd tarm som togs bort. Vävnadsprovet visade eosinofil enterit. Detta är en sjukdom som kopplas till allergi eftersom det finns stort antal s.k. eosinofila celler. Min teori är att det i Nikitas fall orsakades av att han fick alldeles för mycket tonfisk. Tonfisk kan innehålla höga halter histamin som är ett ämne som frisätts vid allergi. Det förekommer även att människor blir akut sjuka med allergiska symptom av tonfisk. Histamin bildas i tonfisk om den inte kyls direkt vid fångsten. Fångsthanteringen vet man ju inget om och histamin är värmebeständigt. Detta gör att halterna kan variera mycket.

Nåväl – denna sjukdom skulle behandlas med stora doser cortison vilket inte var något större problem med att ge till honom. Han började öka i vikt från bottenläget 5,6 kg då han såg mager ut. Han mådde bra igen.

 

Stora urinmängder

 

 På våren året därpå märkte vi att han började kissa mycket. Vi noterade att han även drack stora mängder varför det inte var svårt att ställa diagnosen diabetes. Han var förstås högrisk för detta med övervikt och cortisonbehandling. Vi kunde själva bekräfta diagnosen med urinsticka vilket är enkelt om man har en innekatt som går på lådan. Det blev insulinbehandling i höga doser vilket också gick bra. Det var faktiskt enklare att ge honom sprutor än tabletter. Han kom själv upp på köksbordet när det var dags för en spruta. Sockerläget kunde vi följa med urinstickor och en period krävde han inget insulin. Unikt för katter är att de kan bli mycket bättre i sin diabetes varför det är viktigt att följa sockerläget noggrant. Han mådde i stort sett bra fram till hösten 2005 då han började släpa bakbenen efter sig som tecken på nervpåverkan (polyneuropati) av sin diabetes. Nu mådde han inte bra och detta är något som bara kan bli sämre varför vi tog honom till djursjukhuset där han fick somna in i hustruns knä. Det var svårt förstås, men kändes ändå helt rätt. Vi hade bestämt oss för att så länge Nikita mådde bra skulle han få den bästa behandling som gick.

 

 

Alex behövde sällskap

 

 Alex började bli nedstämd av ensamheten varför vi letade sällskap till honom. Vi fann sokoken Bertil och det blev succé med den rasens sociala beteende. Detta gjorde att vi två år senare skaffade sokokeflickan Oktoba till honom med sikte på parning. Sokoken har flockbeteende med svagare drift att revirmarkera varför det inte hade varit några problem med att hålla Bertil okastrerad.

 

Det rann från näsan

 

 Det var inga problem att introducera Oktoba. Däremot märkte vi ganska snart att det rann klar vätska som var lätt blodtillblandad från ena näsborren. Hon hade fått sin första vaccination dagen före vi hämtade henne vilket förstås inte var bra, men tyvärr var det något som vi inte kunde påverka. Eftersom det endast rann från ena näsborren tänkte jag på att det kunde vara en främmande kropp (grässtrå t ex). Vid ensidig snuva hos barn ska man alltid tänka på att det kan vara något de stoppat upp där.

 

Alex och Bertil blev sjuka också

 

 Jag kommer aldrig glömma när Alex blev sjuk. Han satt i soffan och man kunde riktigt se att han blev gråblå och jättesjuk. Sedan började han hosta och nysa och slutade äta och dricka. På Bertil märktes inte mycket mer än att han också slutade äta och dricka och att han gick snabbt ned i vikt. Oktoba hade börjat få varig snuva, men åt och drack hyggligt om hon fick specialkost.

 

Kattsnuva

 

 Oktoba sattes in på antibiotika eftersom det var tecken på bakterieinfektion ovanpå en virusinfektion. Det blev Spectramox för barn med apelsinsmak. Första gången sprutade det fradga från henne när hon sprang vilt omkring efter medicineringen varför vi trodde att det var kört. Vi försökte i alla fall fortsätta och det gick faktiskt bättre och bättre. Snuvan blev också tydligt bättre. Virusprovtagning gjordes, men gav inget napp.

Katter får inte svälta eftersom deras lever inte klarar att ta hand om fria fettsyror som bildas. Dessutom blir de snabbt intorkade om de slutar dricka varför det var bråttom att göra något åt Alex och Bertil. Det blev tvångsmatning med spruta. Vi använde ljummen Hill´s AD blandat med varierande mängd vatten. Bertil hade ont i halsen och kräktes upp segt slem ibland som enda symptom och det var tydligt att det gick lättare efter att han fått ned första matdosen, men bakslagen var många.

 Alex var mycket svårt sjuk och vi trodde inte att vi skulle klara honom. Det rann från nos och ögon och det var svårt att få i honom något, men det gick med stor envishet. Han fick också antibiotika. Vi sprutmatade dem i två veckor från tidig morgon till sen kväll och förde journal på mängder, katternas vikt, om de kissat mm. Om de kissar två gånger per dygn har man ett kvitto på att man får i dem vätska i alla fall. De blev långsamt bättre och bättre och Alex var först med att börja äta själv. Bertil började bli som ett flasklamm och drog i sig en 50 ml spruta på nolltid, men då var han frisk. Han hade upptäckt att det var ett bekvämt och mysigt sätt att få extra god mat.

När vi avslutade Oktobas antibiotikakur blev hon snabbt sämre och det såg inte bra ut. Eftersom bakteriella infektioner i bihålor kan vara svåråtkomliga sattes hon in på en längre (4 veckor) kur i rejäl dos. Vi var mycket nervösa när den avslutades. Hon var frisk! Det tog nog en månad innan vi nervöst slutade lyssna efter nysningar. Vi vet inte vad det var för virus hon hade. En sak var dock mycket olämplig och det var att vaccinera henne före hämtning eftersom stressen sätter ned infektionsförsvaret.

 

Bertil som flasklamm

 

Sår på hasorna

 

Oktoba födde senare fem underbara ungar och visade sig vara en fantastisk kattmamma. Vi upptäckte vid drygt 4 månaders ålder ett sår under hasspetsen samt ett sår över benutskottet  på utsidan av hasleden på en av hanarna (Apollon). Han var den snabbaste och livligaste varför han slog sig ganska hårt ibland och vi tror att det startade så. När såret under hasen blev infekterat insåg vi att vi var tvungna att sätta en tratt på honom. Vi befarade att han skulle bli hysterisk, men det gick långt över förväntan. Han kunde äta och dricka och vi tog av tratten två ggr per dygn för tvättning och extra god mat. Sokokekatternas flockinstinkt var bra nu eftersom de andra snarast tog hand om honom och hjälpte till med tvättning. Såren behandlade vi med Klorhexidin lösning och han fick antibiotika vilket gick bra. Det blev dock inte bättre och efter tredje operationen innefattande dränage, revisioner, suturer och vävnadsprov som visade hygrom*** kände vi oss mycket oroliga. Till råga på allt hade han nu fått ett tredje sår. Nu var vi verkligen pessimistiska. Han kan ju inte leva med kroniska sår där ben och senor kommer upp till ytan.

 Vi hade under resans gång sett att han inte bara nådde maten med tungan utan även såren varför vi jobbade med att justera tratten vilket verkade fungera. Det gjorde tydligen inte det för efter sista suturtagningen bytte vi till en större tratt vilket gjorde att han mer såg ut som tratt med katt än katt med tratt. Han fick svårare att äta och dricka vilket krävde en del förändringar,……MEN såren började läka. Vi har fortsatt att ta av tratten under övervakning två till tre ggr per dag så att han fått tvätta sig. Han har stenkoll på tidpunkterna och sitter och väntar. Tyvärr sprack såret under hasen där hygromet satt upp igen.

 Han är ju en frisk och fantastiskt fin katt med positivt tänkande så vi kände att han måste få en chans till. Han har nu genomgått en större plastikoperation av en katt- och hundortoped och varit gipsad i två veckor. Vi fick sätta Tabasco längst fram på gipset där han nådde med munnen, men sedan gick det bra. Han sprang omkring och hoppade nästan som vanligt.

 

Apollon med gips i trikolorens färger. Achilles tröstar.

 

 Hygrom ser man på hundar, men ingen veterinär har sett detta på katt. Han är extremt högbent med spetsiga benutskott vilket tydligen skapat detta problem. Gipset är nu borttaget och vi stryker Silonsalva på området flera ggr per dag och även på andra känsliga ställen med god effekt. Vi vet inte än hur det kommer att gå.

 

 

***Förändring som kan bildas där benutskott ligger nära huden och det blir stor nötning.

 

 

 Att praktiskt genomföra behandling av katter kräver en väl avvägd balans mellan  fasthet och känslighet. Envishet och tålamod är viktigt eftersom de i grunden har stor läkförmåga. Det är bra att teckna ner den behandling man ger eftersom det är lätt hänt att man glömmer en dos eller blir osäker på om man gav den. Kattens vikt är det viktigaste och enklaste labprovet varför det är värdefullt att väga dem även när de är friska. På så vis upptäcker man sjukdomar som kommer smygande och kan med bra noggrannhet uppskatta eventuell intorkning. Det kan behövas ett näringsrikt välsmakande foder. När det gäller sårbehandling är det nödvändigt att hindra katten från att slicka eftersom tungan river sönder såret och saliven innehåller stor mängd bakterier. En annorlunda biverkan av intensiv behandling är att banden mellan katt och människa stärks.

 

 Månaderna gick och såret var väl under kontroll, men blev aldrig riktigt bra och han kunde inte bli av med tratten. På våren 2010 hade Apollon fått ett blödande sår på andra hasen också och det värsta - Achilles hade fått ett likadant. Nu visste vi i alla fall - direkt tratt på Achilles också om han skulle ha en chans. Dessbättre accepterade han den direkt. Achilles måste ju få en chans också och Apollon hade ju klarat de tidigare operationerna bra (förutom resultatet) så även han måste få en chans till. Alternativet var ju att såren växte, blev infekterade, senor kommit i dagen och slutligen avlivning. Det blev alltså operation av båda med plastik, men ingen gips denna gång.

 Achilles sår läkte, men huden var fortsatt känslig och tålde inte att han slickade där varför vi var tvungna att behålla tratten. Apollons sår såg inte bra ut så i samråd med veterinären bestämde vi att så länge han inte lider får vi göra vad vi kan för honom. 

 

Tiden gick och framåt jultid märkte vi att gamle Alex magrade kraftigt och kissade stora mängder. Han började dessutom få svårt att röra sig så efter en bearbetningsprocess tog vi honom till veterinären så att han fick somna in. Sannolikt var det njursvikt, men det var inte rätt att driva diagnostik och behandling vidare. Han fick 15 goda år och var en stor personlighet som lärt de andra mycket.

 

 Apollons sår var faktiskt någorlunda under kontroll under hösten och vintern 2010. Ibland var det nästan läkt. Han var pigg och glad och hoppförmågan otrolig under omständigheterna. Det är nu våren 2011. Hans sår har blivit mycket sämre på båda sidor och vi börjar inse att det här går inte.  Han har genomgått 5 operationer och det finns inget mer man kan göra. Han får absolut inte lida i onödan.

Achilles sår är fortfarande läkt, men känsligt varför han får vara utan tratt endast med övervakning. Skulle han slicka/bita sönder så läker det sannolikt inte igen. Hasspetsen är nog kattkroppens mest svårläkta ställe pga att huden ligger så tätt över benet med extrem rörlighet och belastning. Vi får hoppas att Achilles klarar sig och att han kan bli av med tratten någon gång.

 

 

 Hela flocken                                                  Achilles morgontoilette

 

 Det har nu blivit vinter 2012 och vi kan känna oss trygga med att Achilles sår är läkt. Han har utvecklats till en mycket behaglig och tillgiven katt och gruppen är mycket harmonisk.

 

 

 

Hem