Om sokoke

 

 

Sokokens ursprung

 

Arabuko Sokoke skogen i Kenya är det sista stora området med ursprunglig kustskog som täcker 410 km2  varav 6 km2  är naturreservat med flera unika djurarter. Sokokekattens ursprung är okänt. Det finns teorier om att de kommer från ön Lamu en bit utanför Arabukoskogen med inblandning från ostasien och europeiska katter under kolonialtiden. Giriamastammen kallar sokoken liksom genetterna för ”Khadzonzo” vilket lär betyda ”kom du vackre”.

Sokokens väg från halvvild katt i Kenya till godkänd raskatt startade 1978 med att Jeni Slater hittade två kattungar på sin kokosplantage. Första kullen i Europa föddes i Danmark 1985 och sokoken blev godkänd som raskatt i FIFe 1994. Nya katter har under åren hämtats i Kenya för att bredda avelsbasen.

 

 

 

Personlighet

 

Sokoken är en mycket aktiv katt med nära till sina instinkter. Den är antiagressiv och har ett tydligt flockbeteende där även husse och matte ingår. Hör gärna av sig med rösten. Hoppförmågan är mycket god och den har en speciell teknik att häva sig upp sista biten.

 

 

 

 

Här

tog

det

stopp

 

 

 

Vår erfarenhet

 

Efter lite bråk i början gick det mycket bra i samspelet mellan vår gamle Alex och Bertil. Det var en helt nödvändig aktivering för Alex som blev 5 år yngre på kuppen. Som liten gillade Bertil att vandra på gardinstången och backa tillbaka. Att hoppa upp på kyl- och frys var en bagatell. Jag tyckte att dörren gick lite trögt en gång. Då satt han uppe på kanten och funderade på hur han skulle hoppa till en taklampa längre bort. Han har alltid gillat att hoppa upp på ryggen vilket med tiden gjort att armhävningar blivit tuffare och tuffare.

Jaktintresset visar sig i det outtröttliga intresset för apportering av diverse leksaker alternativt stå målvakt på lämpligt ställe.

Flockbeteendet har varit tydligt genom att det alltid varit Bertil som sökt närhet till Alex och att det skapar oro om någon av familjemedlemmarna inte finns där de ska.

 

Intresset för vatten gör att man kan få sällskap i badkaret när man duschar och man får vara försiktig med toalettlocken när de är små.

 

I oktober 2007 hämtade vi Kimburu`s Oktoba och Bertil har sedan dess varit djupt förälskad. Minsta pip från henne och han kommer. En mycket bra egenskap hos sokoken är att den har liten tendens att revirmarkera vilket stämt bra med Bertil i två år fram till att lilla Oktoba började löpa vilket förstås blev lite för mycket. Eftersom hon var alldeles för liten för kattungar tvingades vi kastrera Bertil och nu är det en fantastisk harmoni i gruppen.

Lilla Oktoba är en mycket trevlig och läraktig katt. Hon älskar liksom alla sokoke att bli borstad och kommer springande direkt om hon hör någon annan få behandling. Hon kan hållas intill kroppen vilket de normalt inte gillar. Däremot älskar de att tränga ihop sig tillsammans med andra katter och människor i soffan.

Ytterligare en positiv egenskap hos sokoken är att den släpper väldigt lite hår.

 

 

 

 

Parning       Hem