Rasstandard för sokoke enligt TICA

 

Huvud

 

Form: Modifierad kilform, ska se litet ut i förhållande till kroppen, toppen nästan plan, längden ska vara något längre än bredden vid tinningarna. Kindbenen höga och väldefinierade.

 

Öron: Medelstora, breda vid basen, upprätta med lätt rundade spetsar. Tofsar är önskvärda, men inte nödvändiga. Medelhögt ansatta med en öronbredd emellan önskvärd.

 

Ögon: Medelstora, brett isär, lätt lutade mot öronbaserna. Lätt mandelformade. Gnistrande och uttrycksfulla. Bärnsten till ljust gröna med svart kontur.

 

Haka: Stark och bred, i linje med nästippen. Inte fläskig.

 

Mun: Morrhårskudden väldefinierad. Det kan vara mer vävnad eller definition i den bakre delen vilket ger frontalbilden en mild framtoning med elegant rundad kontur.

 

Nos: Bred med relativt abrupt avslutning i spetsen.

 

Profil: Mediumlång nos, rak, med en kort svagt konvex brygga.

 

Nacke: Smärt, medium till något lång och ändå stark och muskulös.

 

Kropp

 

Torso: Mediumlång, smärt, smidig och behaglig med välutvecklat bröst. Vågrät bak och rundad bröstkorg.

 

Storlek: Hanar tenderar att vara 10-40 % större än honor.

 

Ben: Långa, smärta med medium eller tunna bendelar. Bakbenen välvinklade, muskulösa och längre än frambenen. Bakbenens position ger en tåspets-gång som är karakteristisk. Ändå är baken vågrät när den står avslappnad.

 

Bendelar: Fina till medium som ger ett smärt och ändå starkt intryck.

 

Muskulatur: Välutvecklad speciellt i nacke och skuldror. Dessa katter ser förfinade och späda ut, men när man lyfter dem så är de förvånansvärt solida och ger ett intryck av styrka.

 

Tassar: Ovala och medium små. Ska vara i balans med storleken på katten.

 

Svans: Medium till lång och den har en fast och muskulär känsla från bas till en smal topp.

 

 

 

 

Päls

 

Beskaffenhet: Mycket kort, tättliggande med en nästan hård – inte silkig känsla och lite eller helst ingen underull.

 

Mönster: Modifierad klassisk tabby. Mönstret bör vara dämpat av tickning. Tickningen tillsammans med modifieringarna av mönstret är kännetecknen för sokokerasen. Sokokemönstret skiljer sig från standard klassiskt mönster på följande sätt: Minst ett hakband (får vara brutet); skulderfjärilen får vara bruten, bara en fläck eller inte uppenbart; ”bullseye” bör vara brutet och M-et på pannan får vara brutet, men måste finnas spårbart.

 

Färg: Alla nyanser av bruntabby. Det bör noteras att sokoken  är inte en höggradigt rödbrun katt. Nyanserna av brunt kan sträcka sig från kallt till varmt. Svart svanstip kan också vara tickad.

 

 

Allmän beskrivning

 

Sokoken är en nyligen upptäckt ras med ursprung från den hotade Arabukoskogen vid Kenyas kust. De första katterna upptäcktes på 70-talet och exporterades till Europa där ett avelsprogram startades. Den kenyanska sokoken är en naturligt förekommande ras, friströvande och självförsörjande. Ändå lever den i närheten av mänskliga boningar. Sokoken är en skinande, smärt, naturligt atletisk och muskulös katt. Den har medelstor kroppsbyggnad klädd i tättliggande päls som är kort och tickad i modifierat klassiskt tabbymönster. Giramastammen beskriver dem som liknande trädens bark. Även när de är avslappnade ger deras längre bakben ett intryck av färdigställning. De är elegant atletiska, vakna och intelligenta. Deras fredliga personlighet gör dem till ett utmärkt sällskapsdjur som önskar mycket kärlek. De kan utstöta högljudda uttryck för äganderätt gentemot deras kattfamiljer och mänskliga vänner som de binder sig starkt till.

 

 

Avdrag

 

Huvudet för orientaliskt eller för runt. För distinkt stopp. För kort nacke. Undersätsig kropp, avsaknad av elegans, svag tickning på mönstret.

 

Inga priser

 

Medaljonger, ingen tickning

 

Diskvalificering

 

Svansfel

 

 

Hem